Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zenei Stílusok: ROCK/METÁL

 

   

  Acid Rock

  A pszichedelikus rock legvadabb ága, a 60-as években vált népszerűvé tudatmódosító szerek hatása alatt álló fiatalok körében, jellegzetessége a hosszú ,nagyon hangos ,lüktető dalok ,különös dalszövegek, a torzított gitárszólokkal együtt az elektronikus zene hangzáseszközeivel tarkított számok. Rövid életű irányzat révén beolvadt a heavy metál stílusba.

 

  Acid Rock előadók: Jefferson Airplane ,Strawberry Alarm Clock ,Cream ,The Jimi Hendrix Experience ,Pink Floyd,Grateful Dead Big Brother and the Holding Company ,The Doors

   

  Alternatív Metál

  Az 1980-as években az egyesült Államokban jött létre a heavy metál és az alternativ rock együtteséből, a bandák célja a kísérletezés, a heavy metál határait bővíteni , keverve noise rock, funk rock, grunge, art rock, hip hop, post punk beolvasztásával együtt. jellegzetessége fajsúlyosabb szöveg, kevésbé dallamos, lehengerlő zene. Népszerűségének csúcsát 1990-es évek közepénél érte el.

   

  Alternativ Rock

  Az alternativ Rock (más néven alternatív zene,alt rock , vagy egyszerűen alternativ) 1980-as években jött létre és széles körben az 1990-es években terjedt el. indie rock stílusból vált ki épp ezért számtalan alműfaja létezik. Egy időben az underground zenészek összefoglaló meghatározásnak használták zenéjükre.Jelegzetessége a gitár a kvint hangköz és riffek használata, szövegeik társadalmi problémákat dolgoznak fel ( drog, környezetvédelem,depresszió).

   

   

  Black Metal

  A Black metal a Heavy metal stílus extrém irányzata. Szembetűnő stílusjegyei dalok erősen betorzított, éles, disszonáns megszólalása és a károgó éneklés. Szélsőséges világképeket dolgoz fel kialakulását a 90-es évek norvég templomgyujtogatások időszakára tehetjük. 80-as években többször átalakúlt, rengeteg alműfaja jött létre.

   

   Death Metal

  A 80-as években alakult ki az agresszivebb Thrash Metálból , két különböző verziója  jött létre,a svéd irányzat aminek képviselői dallamcentrikusabbak, jobban éreztetik a zenében a heavy metal gyökereket. Az amerikai irányzat brutálisabb és általában technikásabb is.Stílusjegyei a lehangolt gitáron játszó, kemény , mély hangú hörgéssel párosul,  ami a gyors, ritmusos dobmunkával együtt bonyolult ritmusképleteket ad.

  Doom Metal

  A Heavy Metal egyik alfaja mai 1980-as években indult hódító útjára.Jelegzetességei a  rendkívül lassú tempó, mélyre hangolt gitárok és sokkal súlyosabb hangzás. A zene és a dalszövegek hangulatvilága legtöbbször félelmetes, nyomasztóan sötét, a pusztulás érzésével áthatott.

  Emo

  Az emo eredetileg a Hardcore Punk egyik ága ami állítólag az angol emotional ( érzelgős)szóból ered.1980-as évek közepén a washingtoni hardcore punk szcéna kezdett egyre inkább eldurvulni, ezért néhány együttes egy valamivel dallamosabb, kevésbé agresszív vonalat kezdett játszani. Több hulláma is volt és remélhetőleg lesz is ennek a sokszínű stílusirányzatnak.

  Folk Metal

  1990-es években alakult ki ez az irányzat, inkább a Skandináv országok területén . Zenében megtartja a klasszikus Metal felállást , megfűszerezve  népi hangszerek kíséretével, gyakori a női énekhang, de a férfi is , de együtt a három is előfordulhat.

  Folk Rock

  Az 1960-as években jött létre az Egyesült Királyságban és Az Egyesült államokban. Népzene és Rock Dallamok keveredésével  született meg ez a stílus.Gitár és Dob melett , a zongora lágy hangja is fel-fel bukkan egy -egy szerzeményben.

  Gothic Rock

  Legfontosabb gyökere a punk, de a Glam rock Stílus jegyeit is hordozza. Számtalan alműfaja létezik, rengeteg formában, a világ minden részén.

  Hard Rock

  A Rock N' Rll stílusból ered az 1960-as évek garázs -és pszichedelikus Rock Zenéjéből. A torzított gitárhangzás, a dobok és a basszus kemény alkalmazása jellemzi. Blues sajátosságait is magába foglalja, többek között ezért is nevezik ,,lázadó rocknak".

   

  Heavy Metal

  A műfaj 1968 és 1974 között jött létre. A Hard Rock műfajjal több közös tulajdonsága  is van.

  1. a nagy hangerő a torzított  gitár kiemelkedõ szerepe, 
  2. a banda élén álló énekes, aki általában nem játszik hangszeren.
  3. kialakulásuk nagyjából egy idõszakra, a '60-as évek második felére tehetõ, 
  4. vezéregyéniségei nem sorolhatók kizárólag csak az egyik táborba, 
  5. vad és féktelen koncerteket adtak, melyek látványa tökéletes összhangban volt a hangzással, 
  6. show-elemekkel gazdagították a hatáskeltés repertoárját, amit ma sem könnyû túlszárnyalni:
  7. csodálatos lírai dalok, melyek teljesen ellentétesek a fõprofillal.

  Indie

  Az indie az  Egyesűlt Államokban,  az Egyesűlt királyságban, és Kanadában hódított magának teret.A szó eredete az angol independent (független) szóból származik. Indie Rock egy gyűjtőfogalom, ami széles körben magába foglalja a rockhoz közeli művészeket és stílusokat, amelyek megőrzik egy bizonyos fokig az underground kultúra értékeit. A stílus sajátossága,hogy  kísérletezhet új hangzásokkal, érzelmekkel és a dalszövegek tárgyának meghatározásával, ami nem a nagyközönség kifejezett ízlését követi.